ХАРАКТЕРИСТИКА НА СЪСТАВКИТЕ: 

1.Магнезиев алгинат – натурален продукт, извлечен от кафяви водорасли. Знаете ли, че кафявите морски водорасли са единственият източник за производството на алгинова киселина. Всяка година от моретата и океаните се добиват по 25 хиляди тона алгинова киселина. Алгиновата киселина е полизахарид. Алгиновата киселина и нейните производни, благодарение на свойствата си като способността за набъбване, силно изразен вискозитет и способност да взаимодействат с различни структури, са намерили широко приложение в парфюмерийната и козметичната, медицинската, винарската, текстилната, хранителната и други индустрии. В медицината алгинатите се използват като биологично активни вещества в лекарства или помощни вещества за вече готови лекарства. 

В случая в състава на GASTROTUSS®, магнезиевия алгинат се използва заради способността му да набъбва, изплува над стомашното съдържимо и да образува стабилна механична бариера, която да спре връщането на стомашно съдържимо и газове към хранопровода.

Предимства на магнезиевия алгинат:

  • висока степен на поносимост
  • липса на резорбция в организма 
  • задържа се като стабилна механична бариера на нивото на кардията за около 4-5 часа.
  • притежава 3 пъти по-висок вискозитет за сравнение, например с най-широко използвания натриев алгинат (т.е. образуваната от него бариера/“механична гъба“ е по-стабилна и устойчива във времето под въздействието на стомашните киселини) – т.е. магнезиевия алгинат е по-ефективен.

 2. Симетикон – нерезорбиращ се полимер от групата на силиконите. Премахва газовете и напрежението в стомаха като:

  • намалява повърхностното напрежение върху газовите мехурчета, намиращи се в стомашно-чревния тракт и спомага за тяхната дисперсия
  • премахва усещането на тежест след хранене
  • намалява усещането за пълен стомах.

3. D-Пантенол – предпазва и спомага реепителизацията на стомашната лигавица