ХАРАКТЕРИСТИКА НА СЪСТАВКИТЕ:
1.Магнезиев алгинат – натурален продукт, извлечен от кафяви водорасли. Знаете ли, че кафявите морски водорасли са единственият източник за производството на алгинова киселина. Всяка година от моретата и океаните се добиват по 25 хиляди тона алгинова киселина. Алгиновата киселина е полизахарид. Алгиновата киселина и нейните производни, благодарение на свойствата си като способността за набъбване, силно изразен вискозитет и способност да взаимодействат с различни структури, са намерили широко приложение в парфюмерийната и козметичната, медицинската, винарската, текстилната, хранителната и други индустрии. В медицината алгинатите се използват като биологично активни вещества в лекарства или помощни вещества за вече готови лекарства.
В случая в състава на GASTROTUSS®, магнезиевия алгинат се използва заради способността му да набъбва, изплува над стомашното съдържимо и да образува стабилна механична бариера, която да спре връщането на стомашно съдържимо и газове към хранопровода.
Предимства на магнезиевия алгинат:
- висока степен на поносимост
- липса на резорбция в организма
- задържа се като стабилна механична бариера на нивото на кардията за около 4-5 часа.
- притежава 3 пъти по-висок вискозитет за сравнение, например с най-широко използвания натриев алгинат (т.е. образуваната от него бариера/“механична гъба“ е по-стабилна и устойчива във времето под въздействието на стомашните киселини) – т.е. магнезиевия алгинат е по-ефективен.
2. Симетикон – нерезорбиращ се полимер от групата на силиконите. Премахва газовете и напрежението в стомаха като:
- намалява повърхностното напрежение върху газовите мехурчета, намиращи се в стомашно-чревния тракт и спомага за тяхната дисперсия
- премахва усещането на тежест след хранене
- намалява усещането за пълен стомах.
3. D-Пантенол – предпазва и спомага реепителизацията на стомашната лигавица