Рефлукс - ретроградно движение на стомашните киселини
Рефлукс - какво представлява
Рефлукс – ретроградно движение на ретроградните киселини

Рефлукс – ретроградното движение на стомашните киселини

Рефлукс или връщането на стомашни киселини

Рефлукс или връщането на стомашни киселини. Като продължение на темата за стомашните киселини, ще продължим да говорим за проблемите, но ще променим стилистиката като използваме думата рефлукс. Рефлуксът е проблем на гастроинтестиналния тракт, при който се наблюдава връщане (изкачване) на храна и течности в обратна посока към устата.

Рефлукс и видовете рефлукс

Рефлукс и видовете рефлукс. В зависимост от местоположението си в храносмилателния тракт и преградата (сфинктера), която се преодолява видовете рефлукс биват:

  • Гастроезофагеален рефлукс (ГЕР) – връщане на стомашно съдържимо от стомаха в хранопровода – най-често срещания рефлукс сред пациентите
  • Ларингофарингеален рефлукс (ЛФР)- връщане на стомашно съдържимо от стомаха в хранопровода и достигането му чак до гърлото
  • Дуодено-стомашен рефлукс – връщане на съдържанието от дванадесетопръстника в стомаха

Продължил във времето, рефлуксът води до трайни изменения в структурата и функционалната цялост на засегнатите органи. В случаите, в които вече са настъпили трайните промени, започва да се говори за проявата на болестно състояние или познато още като рефлуксна болест (РБ). В зависимост от степента на увреждане и продължителността на ерозията, последствията могат да бъдат обратими или не.

Рефлукс и рефлуксна болест – как да диагностицираме проблема?

Диагностициране на рефлукса и лечение с GASTROTUSS
Рефлукс и рефлуксна болест – как да диагностицираме проблема?

Рефлукс и рефлуксна болест – как да диагностицираме проблема. Има няколко начина да се подходи. Като първа стъпка за диагностициране на проблема, гастроентеролозите подхождат, чрез така наречения тест с протонно-помпени инхибитори (ППИ). ППИ са златен стандарт за лечение в тази област и ефекта им се изразява в намаляване на синтеза и секрецията на солна киселина (HCL) в стомаха. Идеята на този модел е проследяване на ефективността на препарата и проследяване на паралелната промяна в клиничната картина. Тестът е добър, но има своите недостатъци: крие опасност от лекарствен метаболизъм, натоварва ензимните системи в черния дроб, понижава нивата на HCL в стомаха, което води като последствие до непълноценното разграждане на белтъците в стомаха и дава предпоставки за развитие на дисбактериоза. Също така, като подход в диагностиката, този модел не може да измери тежестта на пораженията и целево засегнатите области. Като втора стъпка в диагностиката се използва ендоскопията. Тя също така е един доста прецизен, полезен и нужен метод, но в около 50 % от случаите на пациенти с типични оплаквания за гастроезофагеална болест (ГЕРБ), не се установяват патологичните изменения в хранопровода. Това поражда нуждата от предлагането на нова стъпка за  диагностициране на проблема. Такава стъпка се явява амбулаторната рН метрия, като метод за обективизиране на наличния киселинен рефлукс. Амбулаторната рН метрия дава най-подробна картина за анализиране на ситуацията и предприемане на най-добрите мерки за лечение. рН метрията ни дава данни за патологичния киселинен рефлукс при пациенти с типични оплаквания и същевременно липса на ендоскопски промени. Методът за анализ ни дава данни за да преценим, дали оплакванията на пациента са свързани или не, с даден патологичен киселинен рефлукс. В допълнение, рН метрията може да ни помогне и в по-добрия избор на медикамент за лечение. Тя може да изследва и да ни даде точни данни за нивата на pH в хранопроводa и в стомахa по отделно, след започване на терапията с въпросния медикамент и да ни даде оценка за началото и продължителността на ефекта от приетия медикамент – така се доказва неговата ефективност.

Рефлукс – лечение

Рефлукс – лечение. При доказан ГЕРБ, по принцип се подхожда медикаментозно, но при липса на ефект, може да се премине към хирургични интервенции. Идеята на лечението е да спре процеса на дразнене и увреждане в следствие на рефлукса. Интензивността и продължителността на терапията се определят индивидуално, в зависимост от честотата и интензивността на симптомите. Медикаментите наложени като средство за първи избор в борбата с рефлукса и рефлуксната болест са ИПП. Други използвани медикаменти са: Н2 блокерите, антиацидните средства и не на последно място алгинатите като средство за постигане на бърз и мигновен ефект без опасност от странични реакции за организма. В допълнение се налага вземането на определени мерки от самия пациент в посока промяна в начина му на живот и избягване на вредните му навици. 

Какво отключва появата на рефлукс? 

Причини за рефлукс - лечение с GASTROTUSS
Какво отключва появата на рефлукс?

Какво отключва появата на рефлукс? Като изключим новородените, които чисто анатомично имат нужда от „израстване“ и до „узряване“ на гастроинтестиналния си тракт, всички останали хора, ако са анатомично здрави, не би следвало да имат или да получат рефлукс. Въпреки твърденията обаче, е факт, че рефлуксът е едно от най-често срещаните стомашно-чревни нарушения. Всеки човек е получавал рефлукс и е изпитвал симптомите му, поне веднъж в живота си. Медицината е доказала, че има някои състояния и поведения, които допринасят за появата на рефлукса и неговия прогрес към ГЕРБ. Пациенти с хиатална херния често са прицелна група за рефлукс. Наднорменото тегло също е проблем, свързаните с него чести преяждания, хранене късно вечер преди лягане, консумацията на мазни или пикантни храни, са все предпоставки за появата на рефлукс. Спиране на тютюнопушенето, и избягване прекомерната консумация на алкохол също са от препоръките за превенция от рефлукс. Бременните жени също влизат в тази група пациенти – не до толкова, че са болни, доколкото имат и изпитват дискомфорта по време на бременността си. Появата на рефлукс при тях е характерна за първия и съответно за последния – 3-ти триместър от бременността, защото е обусловена от хормонален  дисбаланс или значителното покачване на килограми в края на бременността.

Съвети за намаляване на епизодите на рефлукс

Съвети за намаляване на епизодите на рефлукс. Лекарите препоръчват: „Намалете стреса!“ Стреса няма пряко влияние върху синтеза на стомашните киселини, но доказано засилва симптомите на рефлукс.  „Внимавайте какво и кога ядете!“ Храненето трябва да се прави с по-малки порции, макар и по- често. „Избягвайте храни като домати, шоколад, чесън и многото подправки в храната! Опитайте последното ви хранене за деня да е поне 4 часа преди лягане! Спете на повдигната възглавница! Ако е нужно намалете излишните килограми!“ Народната медицина също има гласност по проблема. Спрямо някои нейни съвети, до известна степен дъвченето на дъвка помага срещу рефлукс. Използването на сода, като неутрализатор на киселините, не е предпочитан от медиците вариант за облекчаване, независимо, че много хора я използват. Приемането на сода бикарбонат срещу рефлукс, се отличава с бърз ефект в облекчаването на симптомите, но в резултат на нейното действие, в последствие в стомаха се наблюдава свръх секреция на стомашен сок. Процесът на неутрализация е свързан с образуването на въглероден двуокис под формата на мехурчета, които придават чувство за тежест в стомаха. В резултат на приема на сода организма се натоварва със сол, която се отразява най-вече на хипертониците. Консумацията на магданоз и копър според народната медицина имат успокояващ за стомашната лигавица ефект. Приемането на джинджифил или алое в умерени количества, също помага при рефлукс. Един продукт, на който си заслужава да се обърне внимание това е: GASTROTUSS сироп. 

GASTROTUSS сироп е медицинско изделие с локален ефект. Препоръчан е за употреба при рефлукс и рефлуксна болест, като средство за спиране покачването на киселини от стомаха в хранопровода. Има мигновен ефект според механизма си на действие. Образува механична гъба/бариера в горната част на стомаха, като чисто механично спира и не позволява на рефлукса да се изяви.

Рефлукс – ретроградното движение на стомашните киселини

Рефлукс и видовете рефлукс

Рефлукс и рефлуксна болест – как да диагностицираме проблема?

Съвети за намаляване на епизодите на рефлукс