Стомашни киселини - дискомфорт за малки и големи
При стомашни киселини - Гастротус
Стомашни киселини -дискомфорт за малки и големи!

Стомашни киселини – дискомфорт за малки и големи!

Стомашни киселини – предистория

Стомашни киселини – предистория. За да обясним термина стомашни киселини и от къде произхожда, трябва да обясним пътя на храната и етапите на нейното усвояване от организма. Поета през устата, храната се подлага на обработка чрез раздробяването на по-малки парчета и химична обработка от ензимите, които се намират и отделят чрез слюнката. В устата се извършва първичната фаза на храносмилането. Известно е, че в устата се смилат някои „прости“ въглехидрати. През хранопровода, който играе ролята на преносна тръба, храната попада в стомаха. Постъпила в стомаха, се задействат безусловни рефлексни механизми, чрез които организма спонтанно реагира на сигнала за постъпилата в него храна и започва усилена секреция на стомашни сокове. Стомашните сокове са съвкупност от секретирана солна киселина (стомашни киселини) и някой допълнителни ензими. В стомаха, под влиянието на стомашните киселини и повишената киселинност, храната се „дезинфекцира“, защото, попаднала от вън, тя със сигурност не е стерилна. Това предпазва организма, от навлизането на инфекции в него. Високата концентрация на киселини в стомаха, съвместно със секретираните в него ензими, обуславят вторичната фаза на храносмилането. Стомаха е мястото, където се денатурират/разграждат белтъците до по-малките им структурни производни. Помощ оказва и непрекъснатото движение на стомаха (перисталтика), което допълнително подпомага смесването на киселините и храната в стомашното съдържимо и нейното разграждане. Вече смляна, под формата на каша, храната гравитачно преминава през дванадесетопръстника в червата. Дванадесетопръстникът, е мястото, където се изливат всички храносмилателни ензими от жлъчката и панкреаса (задстомашната жлеза), които имат за цел напълно да разградят храната до нейните градивни единици. Процесът на пълното храносмилане се извършва в тънките черва. В тях концентрацията на киселини значително е намалена. Това е третия и най-важен етап от храносмилането. Само така разградена, храната може да се абсорбира от организма и да попадне в кръвообращението. Този процес на преминаване на храната от храносмилателния тракт в кръвообращението на организма, става в дебелите черва на организма. Процесът е възможен, защото те са много добре кръвоснабдени. Така, храната за организма, се превръща в храна за клетките и всъщност е своеобразен източник на енергия за тях. Всички от изброените органи на храносмилателната система, са отделени един от друг чрез пръстеновидни мускулни бариери, наречени сфинктери. Тяхна роля е да не позволяват на храната да се връща в обратна посока. Всеки орган и дял от храносмилателната система е с характерна структура и има защитна лигавица от контактната страната с хранителното съдържимо. Всеки дял е с различни нива на киселинност и поносимост към киселини. Стомахът е мястото с най-висока киселинност – в него се секретират киселини с най-висока концентрация. Чисто анатомично стомашната лигавица е пригодена да издържа на тези киселини. 

Когато стомашните киселини се превърнат в дискомфорт за човека – гастроезофагеален рефлукс (ГЕР)?

Когато стомашните киселини се превърнат в дискомфорт за човека – ГЕР. В зависимост от една или друга причина, при някои хора, сфинктера между долната част на хранопровода и стомаха, не функционира достатъчно добре. В следствие на това явление, киселините от стомаха, а в някои случаи дори и стомашно съдържимо може да тръгне нагоре по хранопровода. Сред хората, се използва термина „стомашни киселини“ или „чувство за киселини в стомах и в областта около гръдната кост“, а в медицината се използва термина ГЕР.

Киселини - проблем - GASTROTUSS
Когато стомашните киселини от дискомфорт, се превърнат в проблем за човека

Когато стомашните киселини от дискомфорт, се превърнат в проблем за човека – ГЕР се превръща в ГЕРБ. Факт е, че лигавицата на хранопровода не е пригодена да издържа на тези киселини. Тези киселини, веднъж тръгнала нагоре по хранопровода, няма какво да ги спре. Киселините могат да увредят лигавицата на хранопровода, да стигнат и да увредят гласните връзки, дори могат да се окажат причина за поява на кариес при  някой хора. При наличие на симптоми за стомашни киселини или ГЕР е необходимо човек да обърне внимание на здравословното си състояние. Продължили във времето стомашните киселини, водят до трайни изменения в структурата и функционалната цялост на засегнатите органи. В тези случаи, в които са настъпили трайните промени, започва да се говори за проявата на болестното състояние или познато още като ГЕРБ. В зависимост от степента на увреждане и продължителността на въздействие на стомашните киселини, последствията могат да бъдат обратими или не.

Стомашни киселини – симптоми на болестта

Стомашни киселини – симптоми на болестта. Физиологичният рефлукс и рефлуксната болест като състояние на трайно повишени стомашни киселини, са свързани с проява на следните симптоми: чувство за дискомфорт и усещане за парене и тежест в гърдите, коремна болка, метеоризъм, чувство за пълнота, гадене и желание за повръщане, провокиране на кашлица. 

Стомашни киселини – характерни за малки и големи

Стомашни киселини – характерни за малки и големи. Бебетата, се раждат с несъвършена или както е при недоносените бебета, с недоразвита храносмилателна система. Те не са болни – просто имат нужда от време, в което гастроинтестиналния им тракт да „узрее“ и да започне да функционира правилно. При тях говорим за физиологичен рефлукс- тоест спонтанно покачване на киселини, което се израства с времето. Дори в повечето случаи, рефлукса/киселините да е безобиден и/или временен, родителите са тези, които трябва да вземат мерки или най-малкото да се консултират със специалист, за да не се случат изненади или неприятни последици за детето. Възрастните също не са защитени от появата на киселини. Всеки човек в житейския си път, поне веднъж е изпитвал това чувство на киселини след хранене. Това прави стомашните киселини едно от най-често срещаните стомашно-чревни нарушения. Стомашни киселини и произхождащата от тях болест – ГЕРБ, не са свързани със значителни нарушения върху общото състояние на организма – тоест това не е животозастрашаващо заболяване, но то се откроява с понижаване в качеството на живот на пациента – повечето пациенти се оплакват от състоянието си, поради неблагоприятния ефект на симптомите.

Стомашни киселини – как може да се предпазим?

Предпазване от стомашни киселини с GASTROTUSS
Стомашни киселини – как може да се предпазим?

Стомашни киселини – как може да се предпазим? Дори минимални количества киселини водят до усещането за дискомфорт. При бебетата, както казахме, проблема най-често е временен, но има различни подходи, които се използват, за да се предотврати връщането на киселини от стомаха в посока хранопровода. При тях връщането на киселини най-често е съпроводено с повръщане и/или суха нощна кашлица. Най-честите подходи за предотвратяване на стомашни киселини са: изправената поза за известно време след нахранване, лежането под наклон, по малките порции храна или преминаването към по-гъсти млека. От друга страна при по-големите децата и възрастните пациенти, въпроса с киселините стои по следния начин. За да ги избегне, човек трябва да се лиши от някои от вредните си навици, като например пушенето и/или прекомерната консумация на алкохол. Честа причина за киселините е наднорменото тегло, преяждането, консумацията на мазни храни, цитруси, домати, шоколад, люта храна, както и многото използвани подправки. Както е със всяко нещо в природата, ако се отстранят причините за възникване на проблема – в случая стомашните киселини, то спираме предпоставките за тяхната поява.

Стомашни киселини – дискомфорт за малки и големи

Стомашни киселини – предистория

Стомашни киселини – симптоми на болестта

Стомашни киселини – характерни за малки и големи